Opis
- Naturalna i zdrowa alternatywa – przygotowując własne kiełbasy uniknąć możesz niezdrowych dodatków i konserwantów, powszechnie stosowanych w gotowych produktach mięsnych
- Do wyrobu kabanosów i frankfurterek bez dodatku konserwantów
- Uniwersalne – wykorzystasz je zarówno do cienkich kiełbasek parzonych, wędzonych, grillowanych, suszonych i dojrzewających – jelita nadają się do każdego rodzaju obróbki kiełbasek
- Zawartość opakowania 15 m – wystarcza na ok. 3-4 kg farszu mięsnego
- Możesz zamrozić niewykorzystaną partie produktu
Naturalne jelita baranie do wyrobu różnego cienkich kiełbasek typu kabanosy czy frankfurterki. Jelita zostały zapakowane hermetycznie w obecności soli jako środka konserwującego.
Opakowanie zawiera 15 m jelit. Średnio na 1 kg farszu mięsnego potrzeba ok. 4,6 m jelita w zależności od jego różnicy w kalibracji oraz rodzaju przygotowywanej kiełbasy (wpływ na zużycie jelita ma np. grubość kawałków mięsnych, konsystencja farszu).
Długość jelit należy mierzyć po uprzednim namoczeniu ich w wodzie. Jest to jedyny obiektywny sposób miary (po kalibracji, a przed zasoleniem). Uzyskanie najbardziej wiarygodnego wyniku nie odbywa się po naciągnięciu jelit i przyłożeniu ich do miarki
Jelita przed użyciem należy moczyć ok. 3 h w wodzie o temperaturze ok. 30°C.
Przed otwarciem – przechowywać można w temperaturze otoczenia, w suchym, nienasłonecznionym miejscu. Najbardziej zalecane jest przechowywanie w lodówce, które przedłuża ich przydatność do spożycia.
Po otwarciu – zalecana temperatura przechowywania 0 – 14°C. Niewykorzystane jelito możesz bez problemu zamrozić i wykorzystać przy kolejnych wyrobach.
Reviews
Jedynie osoby, które zakupiły ten produkt mogą pozostawić opinię.
Ten produkt nie ma jeszcze opinii.